top of page
gevel 02.jpg

Tidal House   2022 - 23 

Tidal House onderzoekt de relatie tussen materiaal, landschap en bewoner.

Het huis is gesitueerd op Texel op de grens van een landschappelijk gebied dat overloopt in bos, duinen en de Noordzee. Het bestaat uit zowel een woongedeelte als een apart praktijkgedeelte met wachtruimte.

 

Tidal House is opgebouwd uit gelijkvormige volumes die schijnbaar los zijn geplaatst op de locatie. Als voorwerpen, achtergelaten door het getij. De volumes zijn licht verdraaid en verschoven. Open restruimtes tussen de volumes verbinden het landschap. Deze dynamische setting beïnvloedt binnen de lichtinval en atmosfeer gedurende de dag en de relatie tussen de ruimtes en het omringende landschap.

De sculpturale volumes van de woning zijn aan de straatkant, een smalle verharde weg, zoveel mogelijk gesloten gehouden. Aan de tuinzijde is er een directe verbinding met het landschap d.m.v. grote schuifpuien en ramen. Hierdoor is de verandering van seizoenen direct voelbaar in het interieur.

 

De verschillende volumes vormen binnen een open doorlopende ruimte met ieder een eigen karakter. Een verandering in materiaal op 2.40 m hoogte creëert een horizontale verdeling door de gehele woning. Deze verandering in materiaal, tussen berken multiplex, stucwerk en stalen liggers, beïnvloedt de beleving van het interieur als een geconstrueerd landschap van ruimtes en overgangen. 

Het huis heeft verschillende duurzame toepassingen: een geprefabriceerde houten constructie, gevelbekleding en kozijnen van duurzaam gemodificeerd naaldhout, een dakafwerking van gerecycled aluminium, natuurlijke ventilatie, een betonnen vloer voor het vasthouden van de warmte met vloerverwarming en hergebruikte travertine vloertegels. Het huis is volledig elektrisch: naast een lucht-water warmtepomp wordt energie opgewekt door ingebouwde zonnepanelen op het dak van de schuur.

Regenwater van de daken wordt opgevangen in een ondergrondse watertank om zo te worden hergebruikt voor de bewatering van de tuin.

 

Tidal house is een open en dynamische constructie met het omringende landschap. Voor het exposeren van nieuwe ruimtelijke ervaringen en voor het

stimuleren van veranderingen in het gebruik van de ruimtes.

 

Particulier

Texel 

2022 - 23

Bouw - & Timmerbedrijf Texel

Houtskeletbouw

NobelWood, verduurzaamd radiata pine

Accoya, verduurzaamd radiata pine

Falzinc, felsdak, gerecycled aluminium

Holonite, composietsteen

Berken multiplex  -  stucwerk

Travertin vloertegels, hergebruik

Beton met hoogovencement

Grastegels

Lucht - water warmtepomp

Zonnepanelen, zwart

Vloerverwarming

Opdrachtgever

Locatie

Datum

Aannemer

Materialen:

Constructie

Gevelbekleding

Kozijnen

Dakafwerking

Dorpels

Binnenwanden

Vloerafwerking

Terrassen

Bestrating

Techniek

Publicaties:

DETAIL

Designboom

ArchDaily

FRAME

Avontuura

archiSCENE

INTRO

Archilovers

bottom of page